Napkollektor vagy napelem: 5 dolog, amit a legtöbben rosszul tudnak

A napkollektor és a napelem nem ugyanaz

Elsőként fontos megérteni, hogy a napkollektor és a fotovoltaikus panel (PV) energiatermelése két nagyon különböző technológián alapszik.

A cél természetesen közös: megkötni a napsugarak nyers energiáját és azt az ember által felhasználhatóvá tenni. Háztartási felhasználás esetén gyakori, hogy a két rendszert tandemben használják a különböző otthoni igények kiszolgálására a melegvíztől a világításig.

A napkollektor nem állít elő elektromos áramot

Míg a PV-panelek közvetlenül alkalmasak elektromos áram előállítására, addig a napkollektor termikus energiát, azaz hőt állít elő, amit vagy közvetlenül fűtésre használnak fel, vagy eltárolják és aztán tovább átalakítják elektromossággá. Ennek több módja ismert a gőzmotortól a gázturbináig, amelyek egy generátort meghajtva állítjanak elő áramot. Hatékonyságuk 30-40 százalékos.

A fotovoltaikus (PV) panel az igazi napelem

A fotovoltaika elvén működő napelempanelek közvetlenül alakítják át a nap energiáját villanyárammá, amit aztán egy inverteren keresztül be lehet táplálni az elektromos hálózatba. Az áramtermelés akkor történik, amikor a panelt napsugarak érik, éjszaka vagy nagyon felhős időben szünetel az energiaelőállítás.

Napfarmok, mint a napenergia erőművei

A fotovoltaikus panelek nemcsak úgy használhatók, hogy fleszereljük a házunk tetejére, majd az általa termelt árammal világítunk. A nappanelek összeépítésével naperőművek hozhatók létre olyan helyeken, ahol a napsütötte órák száma akár sokkal nagyobb, mint ahol az áramot ténylegesen felhasználják majd. Ezek a napfarmok szerződéses alapon bekapcsolódnak a helyi villamosművek hálózatába, így az általuk termelt fenntartható energia bárki számára használhatóvá válik.

A napelemek ökológiai lábnyoma 0 közeli

Az előző pontban leírt átlagos naperőmű működése első évében annyi szén-dioxidot képes megtakarítani, amennyi alkatrészeinek előállítása során összesen keletkezett. Ezután még körülbelül 20 évig gazdaságosan termeli az áramot a 100 százalékban megújuló energiaforrás, a napfény hasznosításával. Így az energiatermelés nem jár a környezet megterhelésével, a napelemekkel előállított elektromosság a klímaváltozás megállításának egyik legfontosabb eszköze lesz.

Szeretne hozzászólni?

Dél-Nyugat Kft.

A Dél-Nyugat Kft már 1995 óta foglalkozik gyengeáramú és elektromos rendszerek (elektronikus behatolásjelző, zártláncú videó megfigyelő, tűzjelző), tervezésével, telepítésével, rendszeres karbantartásával. 
Tovább olvasom >>

Legutóbbi bejegyzések

Szolgáltatásaink

Lépjen velünk kapcsolatba!

Ha kérdése vagy kérése van írjon nekünk bizalommal. Több, mint 24 év tapasztalattal és szakértelemmel állunk az Ön rendelkezésére.

Ajánlatkérés, kapcsolat