Pályázat

Kistelek Energiaközösség 

Jó ütemben halad a Kisteleki Energiaközösség kivitelezése, a nyáron elindult fizikai eszköz telepítés legnagyobb részt teljesült. Helyükre kerültek a napelemek és inverterek, hamarosan termelésre készek lehetnek a háztartási kiserőművek. A 4 tároló egység kialakításának engedélyeztetése pedig folyamatban van. A Dél-Nyugat Kft számos esetben segítette az egyes termelő háztartásokat az ingatlanok műszaki felkészítésével is. Továbbá megalakult a Kisteleki Energiaközösség Nonprofit Kft. és a lakossági résztvevőket tömörítő Kisteleki Energiaközösség Egyesület. 

Az előttünk álló időszak a projekt megvalósításának befejező fázisa, 2024 első felében várhatóan integrálásra kerül a szoftveres rendszer. Továbbá a közösséghez további tagok csatlakozása is folyamatban van. 

Energiaközösség Kisteleken

Elkezdődtek a telepítési munkálatok a 27 termelő-fogyasztó és 16 passzív felhasználó háztartást érintő beruházás keretében, melynek főtámogatója az Energiaügyi Minisztérium és az NFFKÜ, vagyis Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség. A Dél-Nyugat Kft. konzorcium vezetőként a napelemes rendszerek, energiatárolók és az elektromos töltő állomások telepítésével kapcsolatos feladatokat látja el. Több ingatlanon párhuzamosan folynak a kivitelezési munkálatok melynek köszönhetően az energiaközösség működési alapja létre jön. Anyagilag segítve a családokat, valamint hozzájárulva a megújuló energiák felhasználásához.

A kivitelezési munkák mellett folynak az energiaközösség szoftveres fejlesztési munkái is. Az energiaközösség tagjai telefonos applikáción fogják tudni nyomon követni a termelést és fogyasztást.

Energiaközösségek kialakítását támogató több éves program megvalósítása 

Kistelek Energiaközösség 

2021-ÉMI-MA-26 

Kisvárosi közösségben négy konzorciumi tag összefogásában – Kistelek Városi Önkormányzat, Kandó Alapítvány, 3i Fejlesztő és Szolgáltató Kft. és a konzorciumvezető Dél-Nyugat Kft. – olyan energiaközösséget kívánunk létrehozni, ahol a fő cél a helyben megtermelt energia teljes mértékű helyi hasznosítása az eltérő fogyasztási mintázatokra építve. 

Támogatási összeg: 290 millió Ft.